bike_and_train_fra_alvdal_til_ringebu

Høgruta fra Alvdal til Ringebu

Ta toget til Alvdal og bli med på Høgruta fra Østerdalen til Gudbrandsdalen - det grønne alternativet langs de blå fjella!

Om Turen

Bli med på en fantastisk tur fra Østerdalen til Gudbrandsdalen i noe av Norges flotteste stisykkelterreng. Med Rondane-massivet som bakteppe får vi servert nydelig sykling, lokalmat og unike overnattinger på seter, fjellgårder og Spidsbergseter Resort Rondane.

Denne turen er planlagt med ankomst og avreise med tog. Dersom man ønsker å ankomme med bil så kan vi hente på Ringebu mot et tillegg i prisen.

Denne turen tilbys på bestilling, med minimum gruppestørrelse på 4 personer.

 • NIVÅ
  Middels
 • GRUPPESTØRRELSE
  4 - 10 personer
 • VARIGHET
  4 dager
 • Pris
  11900 NOK
 • Inkludert i prisen:
 • Guide i fire dager
 • Totalt fire overnattinger

 • Alle måltider (ekskl. drikke)
 • All transport ifm sykling
 • Bagasjetransport
 • Program
 • Området
 • Praktisk info

Program

Dag 1:

Vi henter dere på stasjonen i Alvdal og frakter dere til Urørt Lodge som er utgangspunktet for turen. Etter middag bruker vi kvelden til en liten gjennomgang av turen.

Dag 2:

Etter frokost drar vi på andre siden av dalen til ikoniske Tronfjell. Her får vi skyss opp til platået Flattron på 1300 moh, hvor vi har 800 høydemeter med nydelig sykling foran oss på vei ned til dalbunnen. Vi bruker dagen på nydelige stier på Tron og avslutter med lokale smaker på lodgen til kvelds!

Dag 3:

På morgenen får vi servert en solid frokost før vi legger ut på første sykkeletappe. Denne dagen følger vi ferdselsveiene mellom Alvdal og Folldal etter gruvedriften, og sykler i nærheten av den gamle taubanen som gikk fra Folldal Gruver til Alvdal frem til 1969. Vi avslutter sykkelturen med fantastisk nedoversykling ned til kveldens gårdsovernatting på ærverdige Kvebergøya Gård i Folldal.

Dag 4:

Vi tråkker oss ut fra gårdstunet på Kvebergsøya gård og rett ut på barnålssti som tar oss på fjellet i retning Rondane-massivet. I løpet av turen får vi to nydelige nedoversyklinger, høyfjellssykling i urørt natur og spektaktulære naturopplevelser ved foten av Rondane. Vi ender turen i Atndalen, hvor vi blir hentet og fraktet langs Nasjonal Turistveg Rondane til Spidsbergseter Resort Rondane. Her blir det nydelig kortreist mat, og mulighet for å myke opp støle muskler i Karlsvogna Fjellbad.

Dag 5:

Etter litt velfortjent avslapning og restitusjon på Spidsbergseter Resort Rondane drar vi på ekspedisjon på Venabygdsfjellet sammen med Værfast i Ringebu. Venabygdsfjellet er et lite eldorado for høyfjellssykling, der vi velger ut noen av de fineste stiene på fjellet før vi vender nesa ned mot Ringebu. Vi avslutter turen med 950 høydemeter fantastisk stisykling på veien til togstasjonen og avslutning av turen.

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon, ikke nøl med å ta kontakt med oss på audun@urortskiogsykkel.no

Området

Stisykling i Alvdal, Folldal og Tynset

De fleste av turene våre går i det fantastiske landskapet i nabo-områdene til Rondane. Stisyklingen i Alvdal, Folldal og Tynset kjennetegnes ved en unik kombinasjon av høyfjellssykling og bårnålsstier. Fjellområdene er som skapt for sykling, med fjell som er akkurat passe bratt til fantastisk nedoversykling, men samtidig slakke nok til at de fleste toppene kan nås fra sykkelsetet. Klimatisk er området blant de tørreste i Norge, godt beskyttet av både Rondane og Jotunheimen. For syklingen vil det bety stort sett tørre stier og forholdsvis lite myrområder, og klopping. I tillegg finner du Tronfjell, med Norges nest høyeste bilvei i Alvdal, som gir et unikt utgangspunkt for nedoversykling. Området er også et av Norges mest aktive seterlandskap, og de fleste stiene vi bruker er gamle ferdselsveier til setrene i fjellet. I tillegg har det vært utstrakt gruvevirksomhet, spesielt i Folldal og Tynset, og dette gir et helt unikt stinettverk i fjellområdene.

I 2019 hadde vi besøk av Stipatruljen fra Terrengsykkel og vi fikk vist frem den fantastiske syklingen Alvdal har å by på. Se hele episoden her!

I 2018 guidet vi magasinet Terrengsykkel på en drømmetur i vårt nærområde. Les mer om den turen her.

Stisykling i Ringebu

Sykling i Ringebu byr på både fjell og skogsstier. Turene starter gjerne på 950 meters høyde og avsluttes nede i Landsbyen Ringebu. Venabygdsfjellet, Ringebufjellet og Kvitfjell er alle fine utgangspunkt for turer du vil huske lenge. Langs vegen opplever du både teknisk sykling på steinete fjellsti, svingete flytstier med sandbunn, barnålstier mellom store trær i furuskoger, nedoverkneiker med til tider sleipe røter og noen tilrettelagte elementer for maksimal flyt de siste kilometerne ned til Ringebu. Utover stiopplevelsen kan du forvente utsikt over Rondane og kanskje også Jotunheimen på en fin dag. Fjellvann, bekker, koselige pauseplasser, setrer, kulturlandskap og enda mer natur.
Her er det greit å beregne god tid på alle turer for å disponere kreftene riktig og ikke gå tom før nedoverkjøringene starter. Noen turer har transportetapper på grus/asfalt og dette pleier å være et godt avbrekk hvor man får hvilt litt mellom stietappene.

Hvis du vil se hvilken fantastisk sykling som venter deg i Ringebu, se denne videoen fra FriFlyts stipatrulje!

Praktisk info

Vanskelighetsgrad

Middels

Dette er turene for deg som har god kontroll på sykkelen på forholdsvis tekniske stier. Du kan håndtere hindringer som røtter og steiner opp til 10-12 cm høye, og du synes det er greit å sykle sti oppover med litt utfordringer og hindringer.

Du må kunne sykle mellom 4 og 6 timer hver dag, over flere dager, i moderat tempo med noen pauser. Du håndterer klatringer med sykling på inntil 600 høydemeter hver dag.

(Levels: 5-6 skill level, 4-6 fitness level)

Se referanse-skjema for vanskelighetsgrad her.

Transport

På denne turen er oppmøtested Alvdal, med mulighet for togkorrespondanse på Rørosbanen fra både Trondheim og Oslo.

Overnatting

All overnatting er i utgangspunktet i twin-rom. Noen netter når vi overnatter på setrer og gårdsovernatting vil det kunnne forekomme flermannsrom. Dersom man ønsker enkeltrom vil det kunne tilkomme tillegg i prisen.

Utstyr

Vi anbefaler fulldempet stisykkel på alle våre turer, og vi har utleiesykler  som er spesielt valgt ut for turene vi arrangerer. Vi sender ut forslag til pakkliste til hver tur. Pakklisten er veiledende, og ikke en fullstendig liste. Urørt ski og sykkeleventyr AS tar ikke ansvar for evt feil, mangler eller trykkfeil i pakklister.

Betaling og vilkår

Ved bestilling betaler man et depositum, tilsvarende 30 % av den totale prisen for turen. Sluttfaktura med endelig betaling har forfall 60 dager før turen starter. Avtalen mellom partene er ikke bindende før minimum depositum er betalt. Klikk her for å lese vilkår og betingelser for deltakelse og påmelding.

Guider

Audun Jøstensen Lutnæs
NMIG-sertifisert guide stisykling og daglig leder

Audun brenner for å ta med grupper på ekte eventyr i fjellet, og spesielt godt gjemte perler i urørte naturområder. Gjennom Urørt ski- og sykkeleventyr og Svaneti Backcountry har han organisert turer til Svaneti siden 2013, og han har førstehåndskunnskap om både skikjøring, kultur og lokale partnere i området.

Som stisykkelguide trives han aller best på høyfjellet. Om det er på Tronfjell hjemme i Alvdal, i Alvdal Vestfjell og nabo-områdene til Rondane, eller eksotiske destinasjoner som Georgia er Audun klar til å ta deg med på de beste stiene tilpasset ditt nivå.

Værfast i Ringebu
NMIG-sertifisert samarbeidspartner

På denne turen samarbeider vi med Værfast i Ringebu om guiding. Som oss lever gjengen i Værfast for å skape og dele gode sykkelopplevelser i fjellet, og er lommekjent i Ringebu og fjellområdene rundt. Les mer om guidene fra Værfast her.

Vær og vind

Til tross for at våre turer går i noen av Norges tørreste områder, inkluderer likevel alle våre turer lengre eller kortere etapper på høyfjellet. Vi henstiller alle våre deltakere om å være forberedt på at man kan oppleve alt slags vær og alle sesonger, også midt på sommeren. Følg anvisninger fra guide på tur, og bruk forslag til pakklister som veiledning for å få best mulig utbytte av turen!

Urørt ski- og sykkeleventyr AS er medlem i Reisegarantifondet

Tilbake til startsida
11900 NOK