Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

 

– Topptur i Georgia er for den som ønsker fantastisk skikjøring med litt ekstra krydder og eventyr, sier Sigurd Felde, tindevegleder, geolog og fjellfører – og vår hovedguide på turene til Georgia.

Sigurd vet hva han snakker om, for i bagasjen har den bereiste vestlendingen virkelige eventyr. Han har kjørt ski på de fleste kontinenter, og gjort alt fra lange ski-ekspedisjoner til å klatre Great Trango Tower i Pakistan og K2 – for å nevne noe.

Likevel er Georgia noe helt spesielt, synes han.

Snøen, lyset og sola i Svaneti

I fjellområdene helt nordvest i Georgia, ligger Svaneti, en region i det sagnomsuste Kaukasus. Det er her du finner selve pudderparadiset.

– Snøen er helt fantastisk. På de nordlige sidene av fjellene er snøen tørr og fin – det er puddersnø i verdensklasse, sier Sigurd.

Han forteller om storfjellskjøring i høyalpine fjellområder, og skogkjøring i dalførene når snøen laver ned. Naturskjønne omgivelser, spektakulære utsikter og slalomkjøring mellom kyr og griser nede i landsbyene.

Og ofte steker sola hardt, for Svaneti ligger omtrent på samme breddegrad som Monaco. Det betyr ti timer dagslys allerede i årets første måned.

– Det er vårstemning her selv i januar, og på de sydlige fjellsidene kan snøen bli våt. Men det er aldri vanskelig å finne gode alternativer, sier Sigurd.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

 

Georgisk husmannskost og stor gjestfrihet

Opplevelsen rammes inn av oldtidskirker, svanetiske tårn og tradisjonelle gamlebyer. Og det er ikke bare snøen som kan skilte med verdensklasse-nivå. Helt der oppe er nemlig også gjestfriheten, med en lokalbefolkning som tar deg imot med vidåpne armer.

– Jeg blir alltid overraska over gjestfriheten i Georgia. Du er virkelig ønska som gjest. For eksempel får du en halv flaske vin når du ankommer landet, forteller Sigurd.

Den georgiske husmannskosten metter dessuten vel og lenge. Servert på familiedrevne hoteller, gjestehus eller hjemme hos familier – fra landsby til landsby.

– Folkene og kulturen er kjempespennende, og det er et land med mye historie. Det må bare oppleves, sier han.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

 

Med ti års erfaring som guide på turene i Georgia, kjenner Sigurd landet godt. Han vet at han er trygg og at sikkerheten er god, selv om naboen i nord ikke er av den kjekkeste sorten. Han vet også at redningstjenesten kommer, og at sjukehusene er godt operative hvis uhellet skulle være ute.

Selv mener han turene til Svaneti gir alt det som er selve livet – sol, snø og skikjøring. Alt det som gjør at han anbefaler andre toppturentusiaster å utforske Georgia som neste turmål.

– Fordi alle fortjener å oppleve et skikkelig eventyr, avslutter Sigurd.

Sjekk ut vår topptur til Svaneti her! 

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen