De største klimautslippene i reiselivet kommer nemlig fra transport. Derfor reiser vi med tog, buss og elektrisk ferge så mye vi kan på våre ski- og sykkelturer, og lar med det avtrykket bli minst mulig. 

Slik at urørt natur kan fortsette å være urørt natur. 

Tog er et helt ypperlig fremkomstmiddel når du skal på topptur – både i den norske fjellheimen og ikke minst i alpene lenger sør. Ikke bare er det klimavennlig, men det er også en veldig behagelig måte å reise på.

Her får du våre beste tips til toppturer med tog: 

Bergensbanen 

Med god hjelp av den spektakulære Flåmsbanen, er området rundt Bergensbanen et fantastisk område for topptur med tog. Her kan du sette sammen helt unike turer, som kombinerer både fabelaktig skiterreng i høyfjellet og skikjøring ned til fjorden. Bruk Flåmsbanen som skiheis opp til Vatnahalsen, og kryss Nærøyfjorden med den helelektriske ferja “Vision of the Fjords”. Dette er summen av det beste Norge har å by på – en stilig tur som er helt spesiell i verdenssammenheng med sin klimavennlige transportetapper. 

Les mer om topptur med utgangspunkt i Bergensbanen

Nordlandsbanen

Langs Nordlandsbanen finnes en rekke ulike turmuligheter. Fra Grong til Fauske kan du gå fra stasjon til stasjon på fjellski, og hoppe av og på som det passer deg. I topptursegmentet, er det mellom Fauske og Bodø at du får mest valuta for pengene. Her finner du utrolig flotte fjell som inviterer til skikjøring i verdensklasse. Hjemover kan du velge kystruta ned til Mo i Rana – med hurtigbåt og Hurtigruta til områder med helt unik skikjøring. Turene langs Nordlandsbanen er prisgitt vær og føre, men det er lite som slår turene, dersom dette klaffer. 

Raumabanen 

Romsdalen har mye å by på av både toppturer og kollektivtrafikk. Ta Raumabanen til Åndalsnes, og du har et veldig godt utgangspunkt for skifjell i verdensklasse. Veien fra togstasjonen er nemlig kort til fjellene i både Isfjorden og Innfjorden, enten du velger å gå eller ta lokalbuss. 

Se mer om Nordland på langs med toppturski

Dovrebanen 

Litt lenger inn i landet, tar Dovrebanen deg med til mangt et skianlegg. Men om du hopper av på Otta og tar bussen inn til Lom, kan du nå både Sognefjellet, Strynefjellet og Jotunheimen, eller du kan dra vestover fra Otta og inn i Rondane. 

Tog og ski i Europa

Ta utgangspunkt i Hamburg, og hele indrefileten av europeisk skikjøring står for dine føtter – kun en togreise unna. Her åpner kartet seg for Sveits og Østerrike, som begge er pepret med toglinjer og tar deg til Chamonix, Zermatt, Zurich, Innsbruck og Wien. 

Om du ikke er fullt så tradisjonell, og heller ønsker deg mer eventyrlige turer, er veien fra Wien kort til Slovakia og Balkan. Her får du fjellområdene nesten for deg selv, og fantastisk skikjøring. 

Her kan du bruke buss

Om du strever med etappene mellom togstasjonen og startpunktet for turen her hjemme i Norge, kan du som regel alltid løse det med lokalbusser. Veldig ofte går det nemlig en buss knyttet til en togavgang eller -ankomst. Dessuten kan bussen helt alene ta deg til fantastiske turer: 

Tinderuta

I den vestlige delen av Jotunheimen, går Tinderuta, mellom 2000-meterstopper og historiske turisthytter. Turen starter på Fondsbu, helt sør i Jotunheimen, som du når med buss til Tyin og beltebil videre inn til Fondsbu. Over flere dager går turen til Turtagrø og Skjolden, hvor du kan ta bussen tilbake til Sogndal. 

• Se mer informasjon om Tinderuta

Jølstravatnet rundt 

Turen rundt Jølstravatnet er perfekt å kombinere med buss, som tar deg direkte til de ulike startpunktene for toppturene fra dag til dag.