De viktigste redskapene du har, bortsett fra kroppen din, er ski og sko. Derfor bør du tenke nøye over hvilket behov du har til turen. 

– Folk lurer ofte på hva slags vekt og bredde de bør velge på skiene. På en topptur over flere dager vil du gå gjennom ulike typer snø. Det er ikke enten pudder eller skare, så derfor bør du velge ski som hverken er for brede eller for smale, forteller Sigurd Felde, tindevegleder og vår hovedguide på ski. 

Sigurd Felde på ski i skogen
Guide og fjellfører Sigurd Felde. Foto: Marte Thoresen/Heliks.

Topptur-tabben du bør unngå

På flerdagsturer er det derfor optimalt å gå på ski som er rundt 95-100 under foten. Da har du både bredden til å kjøre på de fleste typer snø, men også til å styre godt på skaren. Og om det er én tabbe du bør prøve å unngå, så er det å slanke vekta på ski og sko. 

– Du bør ikke være så redd for at de blir tunge. Du trenger kraftige sko for å holde deg stabil, og du trenger kraftige ski for å ta imot snøen, sier Sigurd.  

Bindingen trenger derimot ikke å være den kraftigste for å gå på topptur. Derfor er det på bindingene du kan hente inn vekt, om du må gjøre det, råder han. 

– Veldig mange har fått ødelagt skiopplevelsen ved å kjøpe for lette ski. Det er bedre å investere i tyngre utstyr og mer trening. Det vil du få igjen for. 

Les også: Hit bør du dra for utsøkt skikjøring og eventyrlige naturopplevelser denne vinteren.

Den perfekte sekken 

En topptur som går over flere dager innebærer ofte å gå fra hytte til hytte. Da har du behov for å bære med deg mat, klær og utstyr gjennom hele turen i en god sekk. 

– Den må sitte godt på ryggen og tåle en støyt. Her bør du ikke gå for den letteste varianten.

Sekken bør ha solid stoff, fordi den må tåle å bære ski med stålkanter. Spesielt stor trenger den heller ikke å være. Sigurd anbefaler å gå for en sekk som rommer 40 liter. 

– Har du stor sekk, vil du ende opp med å fylle den med unødvendige ting, så det er fint når det begrenser seg selv.   

I tillegg bør sekken naturligvis sitte godt på ryggen, og ha nok friksjon til at den ikke slenger i hver en sving. 

Topptur på ski i Nord-Norge.
Tenk gjennom hvilke behov du har for toppturen i forkant, og få en best mulig opplevelse når du først er ute.

 

Unngå fuktige feller

Det er med feller som med alt annet – en jungel av utstyr. Du finner dem i alle varianter, og med ulike egenskaper og kvalitet. Det viktigste å tenke på når det gjelder feller med lim, er derfor hvordan du bruker og lagrer dem. Du må unngå at limen setter seg i skisåla når du tar dem av, og her er nøkkelen hvordan du oppbevarer fellene. 

– Mange gjør den tabben at de tørker fellene og legger dem på baderomsgulvet eller en annen varm plass. Da vil limet ofte klumpe seg og bli seigt. Når du så klistrer dem på skia, vil limet sette seg fast og gi en dårlig skiopplevelse, sier Sigurd. 

Fellene skal derfor oppbevares kaldt når du har tørka dem. Underveis på turen er det dessuten viktig at du sørger for at fellene ikke blir våte. Hvis du går i fuktig snø, bør du smøre dem inn med skismurning eller fett før du begynner turen. 

– Får du fuktige feller, da klabber det, sier Sigurd. 

Les også: Derfor bør du dra på topptureventyr i Georgia