– Fjellene har helt perfekt størrelse og form. Her får du suveren stisykling, forteller Rob Clay, Storbritannias beste stifinner og driver av Wildbike, som er vår samarbeidspartner.

Han kan fortelle oss at det ikke bare er med sine mange whiskydestillerier, sekkepiper, puber og sjarmerende landsbyer at Skottland briljerer. Landet er nemlig også et eldorado for stisykling. 

Storslått sykling i nasjonalpark

Store deler av Skottland kan faktisk utforskes på stier, og her står allemannsretten sterkt, men Rob trekker spesielt frem østkysten med et ekstra godt nettverk av sykkelstier. 

– I fjellområdet Cairngorms finner du fem av de seks høyeste fjellene i Storbritannia, og disse kan du nå med sykkel. Det er helt fantastisk, forteller han. 

Fjellkjeden er omringet av nasjonalparken Cairngorms, et virkelig storslått naturlandskap. Her sykler du i eventyrlige omgivelser. Elver, fjell, sjøer, frodige skoger, og et mangfoldig og artsrikt dyreliv, gir deg helt fantastiske opplevelser på sykkelsetet. 

– Skottland er en av destinasjonene vi gleder oss litt ekstra til i år, og det blir virkelig en knallstart på sykkelsesongen, sier Audun Jøstensen Lutnæs i Urørt ski- og sykkelopplevelser. 

Han ramser opp nydelige barnålsstier, skogsstier, enduro og høyfjellssykling som noen av ingrediensene på turen. 

– På programmet står også en topptur til Benin a Bhuird fra landsbyen Braehmar. Dette er uten tvil en av de flotteste høyfjellsturene i Skottland. Vi når også toppen Capel Mount, med herlig sykling fra høyfjellet til barnålsstier i Glen Clova, før vi avslutter på sandstranda ved Loch Muick. Det blir vanskelig å toppe dette, forteller Audun. 

Sjekk ut turen med sykkel og whisky i Skottland 

Rett fra sykkelsetet til mat og drikke 

Om du blir med Audun på stisykkelferie til Skottland i år, er det den idylliske landsbyen Ballater som er base for turen. En viktoriansk landsby med naturskjønne omgivelser og pulserende liv.

– Ballater er en av mine favoritter, og veldig lett tilgjengelig fra for eksempel Aberdeen, forteller Rob. 

Selv om Ballater er en relativt liten landsby, har den et pulserende liv og mye å by på utenom stisykling. Her er også utallige kafeer og restauranter med fantastisk mat, og ikke minst; tradisjonsrike whiskydestillerier. 

– Skottene er veldig gjestfrie folk og her blir du tatt imot med åpne armer. Ingen bryr seg om du kommer på restaurant eller kafé rett fra sykkelturen med gjørme og møkkete klær, sier Rob. 

Skygg unna disse månedene

Velger du Skottland som mål for stisykkelferie på egenhånd, kan du reise gjennom hele året. Men selv om årstidene har sin sjarm, setter de også noen begrensninger. I oktober og november kommer regnet, og frem til april er det snø på høyfjellet. Og en helt spesiell ting kan det være viktig å være klar over på forhånd, ifølge Rob. 

– Fra juni og juli begynner temperaturene å bli gode, men da må du være forberedt på å dele lufta med masse insekter, forteller han. 

Nettopp derfor råder Rob deg til å reise i mai. Da har været tatt seg opp og de irriterende insekter har enda ikke meldt sin ankomst. 

– Mai er definitivt den riktige måneden for å reise hit, avslutter han.