bike_and_train_fra_alvdal_til_ringebu
Fra_seter_til_spa_urørt_ski_og_sykkeleventyr
Stisykling på Rørosvidda. Foto: Marketmap AS

En rundreise i fjellets spisskammers

Moskus-safari, seterovernatting, lokalmat og verdensarv. Denne stisykkelturen fra Rondane til Røros har alt!

Om Turen

Bli med oss på denne rundreisen fra Rondanes bakgård til lokalmathovedstaden Røros! Vi overnatter på setrer og historiske gårdstun, drar på moskussafari, slapper av i velværebasseng, og besøker verdensarvbyen Røros. Alt satt sammen med lokalmaten og de fantastiske stiene og naturopplevelsene i området som bakteppe.

 • NIVÅ
  Middels
 • GRUPPESTØRRELSE
  4 - 10 personer
 • VARIGHET
  8 dager
 • Pris
  24900,- NOK
 • Inkludert i prisen:
 • Guide i seks dager
 • Totalt sju overnattinger

 • Alle måltider (ekskl. drikke)
 • All transport ifm sykling
 • Moskussafari
 • Bagasjetransport
 • Program
 • Området
 • Praktisk info

Program

Dag 1:

Oppmøtested på denne turen er Gjermundshaugvangen i Alvdal. Gjermundshaugvangen er en tradisjonell seter i Haustdalen som er en av Norges mest aktive seterdaler. På det meste var det 40 aktive setrer i dette området. Ved ankomst får vi servert tradisjonell seterkost, og får en god natts søvn i frisk fjelluft!

Dag 2:

Etter frokost transporteres vi til Tronfjell hvor vi kan velge og vrake blant nydelige singletracks, alt med utgangspunkt i Norges nest høyeste bilvei opp til Tronfjell. Stiene er en kombinasjon av høyfjellsstier, barnål, flyt og teknisk og vi tilpasser turene etter nivå og form. Felles for alle turene er panorama-utsikten til Rondane og Alvdal Vestfjell. Vi avslutter dagen med å sykle helt ned til Alvdal sentrum. Kort fortalt, utallige høydemeter med nydelig stisykling som avsluttes med seterovernatting på Gjermundshaugvangen.

Dag 3:

På morgenen får vi servert seterfrokost før vi legger ut på første sykkeletappe. Denne dagen følger vi ferdselsveiene etter gruvedriften, og sykler i nærheten av den gamle taubanen som gikk fra Folldal Gruver til Alvdal frem til 1969. Vi avslutter sykkelturen med fantastisk nedoversykling ned til Kvebergøya Gård i Folldal. Kvebergsøya er en ærverdig gårdsovernatting hvor vi får servert treretters middag av lokale råvarer.

Dag 4:

Vi tråkker oss ut fra gårdstunet på Kvebergsøya gård og rett ut på barnålssti som tar oss på fjellet i retning Rondane-massivet. I løpet av turen får vi to nydelige nedoversyklinger, høyfjellssykling i urørt natur og spektaktulære naturopplevelser ved foten av Rondane. Vi ender turen i Atndalen, hvor vi blir hentet og fraktet tilbake til Kvebergsøya gård.

Dag 5:

Vi tar en hviledag for å samle litt krefter og bruker dagen til å reise på  Moskus-safari på Dovrefjell. Å komme tett på disse unike dyrene er en naturopplevelse av de sjeldne! På kvelden skal vi overnatte i Einunndalen. Dette er en av de mest kjente seterdalene i området, og vi losjeres på idylliske Romsdalssetra, som ligger rett ved elva Einunna. Her serveres svært kortreist seterkost, hvor stort sett alt er laget fra råvarer på setra.

Dag 6:

I løpet av denne dagen beveger vi oss gjennom flere setergrender, og har en hel dag med høyfjellssykling foran oss. Fra Einunndalen sykler vi inn til Rødalen, før vi krysser over til neste dalføre med spektakulær nedoversykling på en høyfjellsrygg ned til Sparsjøvollen hvor vi blir hentet og fraktet til Røros. Her blir vi innkvartert på historiske Røros Hotell med mulighet for å myke opp støle muskler i velværebassenget, før middag med råvarer fra Norges lokalmathovedstad.

Dag 7:

Vi tråkker rett ut fra hotellet, og legger ut på en dagstur i området rundt Røros. Her sykler vi gjennom et historisk kulturlandskap, med gruvekultur rundt hver sving. Og ikke minst helt unik høyfjellssykling. Vi avslutter turen med flytsti tilbake til hotellet, og mulighet for sightseeing i verdensarvbyen Røros.

Dag 8:

Vi tar en litt tidlig start og får en flott avslutningstur på Rørosvidda. Turen avsluttes sen formiddag/tidlig ettermiddag så det er mulig å korrespondere med både tog, fly og bil for hjemturen. Med i bagasjen hjem har vi en minnerik uke med flotte opplevelser!

Området

Stisykling i Alvdal, Folldal og Tynset

De fleste av turene våre går i det fantastiske landskapet i nabo-områdene til Rondane. Stisyklingen i Alvdal, Folldal og Tynset kjennetegnes ved en unik kombinasjon av høyfjellssykling og bårnålsstier. Fjellområdene er som skapt for sykling, med fjell som er akkurat passe bratt til fantastisk nedoversykling, men samtidig slakke nok til at de fleste toppene kan nås fra sykkelsetet. Klimatisk er området blant de tørreste i Norge, godt beskyttet av både Rondane og Jotunheimen. For syklingen vil det bety stort sett tørre stier og forholdsvis lite myrområder, og klopping. I tillegg finner du Tronfjell, med Norges nest høyeste bilvei i Alvdal, som gir et unikt utgangspunkt for nedoversykling. Området er også et av Norges mest aktive seterlandskap, og de fleste stiene vi bruker er gamle ferdselsveier til setrene i fjellet. I tillegg har det vært utstrakt gruvevirksomhet, spesielt i Folldal og Tynset, og dette gir et helt unikt stinettverk i fjellområdene.

I 2019 hadde vi besøk av Stipatruljen fra Terrengsykkel og vi fikk vist frem den fantastiske syklingen Alvdal har å by på. Se hele episoden her!

I 2018 guidet vi magasinet Terrengsykkel på en drømmetur i vårt nærområde. Les mer om den turen her.

Stisykling på Rørosvidda

Rørosvidda er et helt spesielt sted, med slake, vide fjellområder som strekker seg utover det tidligere gruvelandskapet. Gruvedriften og tømmerdriften som fulgte med har gitt et helt unikt stinettverk på fjellet i områdene rundt Røros. Våre turer går i all hovedsak fra Røros og sørover mot Os og Tolga på den sørlige delen av Rørosvidda. Stisyklingen kjennetegnes best ved den unike fjellvidde-syklingen, og nydelige grusstier på høyfjellet.

Praktisk info

Vanskelighetsgrad

Middels

Dette er turene for deg som har god kontroll på sykkelen på forholdsvis tekniske stier. Du kan håndtere hindringer som røtter og steiner opp til 10-12 cm høye, og du synes det er greit å sykle sti oppover med litt utfordringer og hindringer.

Du må kunne sykle mellom 4 og 6 timer hver dag, over flere dager, i moderat tempo med noen pauser. Du håndterer klatringer med sykling på inntil 600 høydemeter hver dag.

(Levels: 5-6 skill level, 4-6 fitness level)

Se referanse-skjema for vanskelighetsgrad her.

Transport

Områdene hvor vi arrangerer turer ligger midt mellom Trondheim og Oslo, og med nærheten til både Rørosbanen og Dovrebanen anbefaler vi alle om å velge det grønne alternativet og ta toget! På denne turen er det mulighet for togkorrespondanse til og fra både Hjerkinn og Alvdal fra både Trondheim og Oslo. Vi mener det skal være enkelt å velge grønt, sosialt og avslappende. Derfor gir vi 500 kr avslag i prisen, gratis skyss til og fra togstasjonen + hjelp med å bestille togbilletter for både syklist og sykkel til alle som reiser med tog! Tilbudet gjelder i første omgang Dovrebanen og stasjonene Hjerkinn og Ringebu. Vi har utleiesykler som er spesielt valgt ut for turene vi arrangerer for de som ønsker å leie utstyr. For de som kommer med bil ligger Alvdal midt mellom Oslo og Trondheim langs rv3.

Overnatting

All overnatting er i utgangspunktet i dobbeltrom. Noen netter når vi overnatter på setrer og gårdsovernatting vil det kunnne forekomme flermannsrom. Dersom man ønsker enkeltrom vil det kunne tilkomme tillegg i prisen.

Utstyr

Vi anbefaler fulldempet stisykkel på alle våre turer, og vi har utleiesykler  som er spesielt valgt ut for turene vi arrangerer. Vi sender ut forslag til pakkliste til hver tur. Pakklisten er veiledende, og ikke en fullstendig liste. Urørt ski og sykkeleventyr AS tar ikke ansvar for evt feil, mangler eller trykkfeil i pakklister.

Betaling og vilkår

Ved bestilling vil det bli utsendt en faktura på et depositum, tilsvarende 30 % av den totale prisen for turen. Sluttfaktura med endelig betaling har forfall 60 dager før turen starter. Avtalen mellom partene er ikke bindende før minimum depositum er betalt. Klikk her for å lese vilkår og betingelser for deltakelse og påmelding.

Guider

Audun Jøstensen Lutnæs
NMIG-sertifisert guide stisykling og daglig leder

Audun brenner for å ta med grupper på ekte eventyr i fjellet, og spesielt godt gjemte perler i urørte naturområder. Gjennom Urørt ski- og sykkeleventyr og Svaneti Backcountry har han organisert turer til Svaneti siden 2013, og han har førstehåndskunnskap om både skikjøring, kultur og lokale partnere i området.

Som stisykkelguide trives han aller best på høyfjellet. Om det er på Tronfjell hjemme i Alvdal, i Alvdal Vestfjell og nabo-områdene til Rondane, eller i omlandet rundt Røros er Audun klar til å ta deg med på de beste stiene tilpasset ditt nivå.

Vær og vind

Til tross for at våre turer går i noen av Norges tørreste områder, inkluderer likevel alle våre turer lengre eller kortere etapper på høyfjellet. Vi henstiller alle våre deltakere om å være forberedt på at man kan oppleve alt slags vær og alle sesonger, også midt på sommeren. Følg anvisninger fra guide på tur, og bruk forslag til pakklister som veiledning for å få best mulig utbytte av turen.

Urørt ski- og sykkeleventyr AS er medlem i Reisegarantifondet

Bestill nå

Tilbake til startsida
24900,- NOK