Stisykling på Rørosvidda. Foto: Marketmap AS
Stisykling på Rørosvidda. Foto: Marketmap AS

Bike and train langs Rørosbanen

Trondheim, Røros, og Alvdal - Reis med Rørosbanen og opplev noe av det ypperste av norsk stisykling.

Om Turen

Fra fjord til fjell! En kulturreise fra Trondheim til Alvdal via Bergstaden Røros. Vi har gjort det så enkelt som det er mulig å få det. Hopp på et tog til Trondheim, vi møter deg med sykler klar til tur og guider deg på noe av Norges beste stisykling. Mellom hver etappe tar du toget til neste destinasjon. Problemfritt, miljøvennlig og behagelig!

 • NIVÅ
  Middels
 • GRUPPESTØRRELSE
  4 - 6 personer
 • VARIGHET
  5 dager
 • Pris
  11900 NOK
 • Inkludert i prisen:
 • Guide i fire dager
 • Utleiesykkel i fire dager
 • Nattog på Dovrebanen eller Nordlandsbanen til Trondheim
 • Alle togbilletter inkl retur til Trondheim eller Oslo
 • Unik overnatting på Røros og Alvdal
 • Alle måltider (ekskl drikke)
 • All transport ifm sykling
 • Bagasjetransport
 • Program
 • Området
 • Praktisk info

Program

Dag 1:

Ta nattoget på Dovrebanen eller Nordlandsbanen til Trondheim og våkn opp uthvilt og klar for sykkeltur!

Dag 2:

Vi møter dere på togstasjonen der dere får utlevert utleiesyklene og vi gjør oss klar til sykkeltur på det nydelige stinettverket i Bymarka i Trondheim. Til deler av denne turen har vi valgt el-sykler siden det gir oss mulighet til å få mest mulig ut av hver dag på sykkelen i Trondheim og Alvdal, uten å være avhengig av biltransport. Med utsikt over Trondheimsfjorden avslutter vi dagen med nedkjøring ned til sentrum og hopper på toget til Røros. Vel framme i Røros møter vi våre lokale guider på Røros til velkomstmiddag før vi losjeres inn på den vakre Proviantskrivergården midt i Bergstaden.

Dag 3:

Vi tråkker oss rett ut i bygatene på Røros, og legger ut på en dagstur i området rundt Røros. Her sykler vi gjennom et historisk kulturlandskap, med gruvekultur rundt hver sving. Og ikke minst helt unik høyfjellssykling. Vi avslutter turen med flytsti tilbake til Proviantskrivergården, middag på Røros og transport til Urørt Bike Lodge i Alvdal.

Dag 4:

Etter frokost setter vi kursen mot Alvdal Vestfjell. Dette er et eldorado for stisykling, med tørre høyfjellsstier i storslått natur. Her snakker vi himmelske nedkjøringer og et utall av valgmuligheter på veien fra fjell til dal.  Stien ender inne på gårdstunet til lodgen hvor vi får servert middag med fjellutsikt!

Dag 5

På turens siste dag drar vi til Tronfjell hvor vi kan velge og vrake blant nydelige singletracks, alt med utgangspunkt i Norges nest høyeste bilvei opp til Tronfjell. Stiene er en kombinasjon av høyfjellsstier, barnål, flyt og teknisk og vi tilpasser turene etter nivå og form. Felles for alle turene er panorama-utsikten til Rondane og Alvdal Vestfjell. Vi avslutter dagen med å sykle helt ned til Alvdal sentrum, og togtur hjem med Rørosbanen.

Området

Stisykling på Rørosvidda

Rørosvidda er et helt spesielt sted, med slake, vide fjellområder som strekker seg utover det tidligere gruvelandskapet. Gruvedriften og tømmerdriften som fulgte med har gitt et helt unikt stinettverk på fjellet i områdene rundt Røros. Våre turer går i all hovedsak fra Røros og sørover mot Os og Tolga på den sørlige delen av Rørosvidda. Stisyklingen kjennetegnes best ved den unike fjellvidde-syklingen, og nydelige grusstier på høyfjellet

Stisykling i Alvdal

De fleste av turene våre går i det fantastiske landskapet i nabo-områdene til Rondane. Stisyklingen i Alvdal, Folldal og Tynset kjennetegnes ved en unik kombinasjon av høyfjellssykling og bårnålsstier. Fjellområdene er som skapt for sykling, med fjell som er akkurat passe bratt til fantastisk nedoversykling, men samtidig slakke nok til at de fleste toppene kan nås fra sykkelsetet. Klimatisk er området blant de tørreste i Norge, godt beskyttet av både Rondane og Jotunheimen. For syklingen vil det bety stort sett tørre stier og forholdsvis lite myrområder, og klopping. I tillegg finner du Tronfjell, med Norges nest høyeste bilvei i Alvdal, som gir et unikt utgangspunkt for nedoversykling. Området er også et av Norges mest aktive seterlandskap, og de fleste stiene vi bruker er gamle ferdselsveier til setrene i fjellet. I tillegg har det vært utstrakt gruvevirksomhet, spesielt i Folldal og Tynset, og dette gir et helt unikt stinettverk i fjellområdene.

I 2019 hadde vi besøk av Stipatruljen fra Terrengsykkel og vi fikk vist frem den fantastiske syklingen Alvdal har å by på. Se hele episoden her!

I 2018 guidet vi magasinet Terrengsykkel på en drømmetur i vårt nærområde. Les mer om den turen her.

Praktisk info

Vanskelighetsgrad

Middels

Dette er turene for deg som har god kontroll på sykkelen på forholdsvis tekniske stier. Du kan håndtere hindringer som røtter og steiner opp til 10-12 cm høye, og du synes det er greit å sykle sti oppover med litt utfordringer og hindringer.

Du må kunne sykle mellom 4 og 6 timer hver dag, over flere dager, i moderat tempo med noen pauser. Du håndterer klatringer med sykling på inntil 600 høydemeter hver dag.

(Levels: 5-6 skill level, 4-6 fitness level)

Se referanse-skjema for vanskelighetsgrad her.

Transport

Områdene hvor vi arrangerer turer ligger midt mellom Trondheim og Oslo. På denne turen har vi inkludert nattog på Dovrebanen eller Nordlandsbanen med oppmøte i Tronhdheim. Derifra tar dere toget på Rørosbanen fra sted til sted. På turens siste dag har vi lagt opp til retur med tog til Trondheim eller Oslo, eller stasjoner langs Rørosbanen til Trondheim eller mellom Alvdal og Oslo.

Overnatting

All overnatting er i utgangspunktet i dobbeltrom. Noen netter når vi overnatter på setrer og gårdsovernatting vil det kunnne forekomme flermannsrom. Dersom man ønsker enkeltrom vil det kunne tilkomme tillegg i prisen.

Utstyr

Vi anbefaler fulldempet stisykkel på alle våre turer, og vi har utleiesykler  som er spesielt valgt ut for turene vi arrangerer. Vi sender ut forslag til pakkliste til hver tur. Pakklisten er veiledende, og ikke en fullstendig liste. Urørt ski og sykkeleventyr AS tar ikke ansvar for evt feil, mangler eller trykkfeil i pakklister.

Betaling og vilkår

Ved bestilling vil det bli utsendt en faktura på et depositum, tilsvarende 30 % av den totale prisen for turen. Sluttfaktura med endelig betaling har forfall 60 dager før turen starter. Avtalen mellom partene er ikke bindende før minimum depositum er betalt. Klikk her for å lese vilkår og betingelser for deltakelse og påmelding.

Guider

Audun Jøstensen Lutnæs
NMIG-sertifisert guide stisykling og daglig leder

Audun brenner for å ta med grupper på ekte eventyr i fjellet, og spesielt godt gjemte perler i urørte naturområder. Gjennom Urørt ski- og sykkeleventyr og Svaneti Backcountry har han organisert turer til Svaneti siden 2013, og han har førstehåndskunnskap om både skikjøring, kultur og lokale partnere i området.

Som stisykkelguide trives han aller best på høyfjellet. Om det er på Tronfjell hjemme i Alvdal, i Alvdal Vestfjell og nabo-områdene til Rondane, eller i omlandet rundt Røros er Audun klar til å ta deg med på de beste stiene tilpasset ditt nivå.

Maren Todal
NMIG-sertifisert guide stisykling

Oppvokst ved salte fjorder på Nordmøre, nå bosatt i Bergstaden med Rørosvidda som tumleplass. Oppdaga stisykling for over ti år siden da onsdagssyklinga med gode folk i Bymarka i Trondheim var ukas høydepunkt, og har de siste tre-fire årene blitt mer og mer avhengig av en god dose på sti i hverdagen. Trives best når sykkelturene gir både utholdenhetstrening, teknisk øving, flyt og fart. Er guide under årlige Røroscampen og på Livestockfestivalen, og er opptatt av at selv i grupper med varierte nivå, skal alle kjenne på mestring og godfølelse!

Vær og vind

Til tross for at våre turer går i noen av Norges tørreste områder, inkluderer likevel alle våre turer lengre eller kortere etapper på høyfjellet. Vi henstiller alle våre deltakere om å være forberedt på at man kan oppleve alt slags vær og alle sesonger, også midt på sommeren. Følg anvisninger fra guide på tur, og bruk forslag til pakklister som veiledning for å få best mulig utbytte av turen!

Urørt ski- og sykkeleventyr AS er medlem i Reisegarantifondet

Bestill nå

Tilbake til startsida
11900 NOK